Maine, incepand cu ora 10:00, la Howard Johnson Hotel, Bucuresti, va avea loc un seminar de informare organizat, in contextul lansarii “Fondului global pentru munca decenta si dialog tripartit” in Romania, de Innovation Norway, Ambasada Regala a Norvegiei si Ministerul Afacerilor Europene. Obiectivul acestui program, componenta a Mecanismului financiar norvegian 2009-2014, este de a promova si intari parteneriatul tripartit, in sprijinul dezvoltarii economice si sociale echitabile. Dintre cele 12 tari beneficiare ale acestui Fond, Romania este a 2-a tara, dupa Polonia, ca fonduri alocate, 1.134.720 Euro. Solicitantii eligibili sunt partenerii sociali (patronate si sindicate), autoritatile publice si organizatii ale acestora legal constituite. Printre activitatile eligibile se numara cele de training si dezvoltare a capacitatii organizationale. Activitatile de informare, constientizare si parteneriat cu structurile private, inclusiv cu celelalte categorii de organizatii non-profit constituite conform legislatiei in vigoare, sunt, de asemenea, eligibile. Termenul limita de depunere a proiectelor (online) este 22 aprilie a.c. Detalii, aici.
Despre Fond
In 2008, Guvernul norvegian a lansat o strategie in 8 puncte pentru promovarea muncii decente la nivel global, aceasta fiind prima initiativa de acest gen a unui stat. In 2010, ministrul norvegian al afacerilor externe, Jonas Gahr Støre, declara in cadrul unui seminar organizat in Bratislava ca acest Fond are clare conotatii politice, Norvegia acordand o mare importanta principiilor muncii decente si egalitatii sociale, fiind precoupata cu atat mai mult in contextul socio-economic actual de respectarea drepturilor muncitorilor.
Informatii ajutatoare
- Dialogul social constituie o modalitate concreta de exercitare a democratiei economice si sociale, avand ca participanti salariatii, reprezentati de regula de sindicate, patronatul si guvernul. Instrument al dialogului social, tripartitismul a fost consacrat ca principiu de Organizatia Internationala a Muncii (OIM). Cele 4 obiective strategice ale OIM sunt: promovarea si realizarea standardelor si principiilor drepturilor fundamentale în munca; crearea oportunitatilor mai mari pentru femei si barbati pentru asigurarea de locuri de munca si venituri decente; cresterea acoperirii si eficacitatii protectiei sociale pentru toti; consolidarea tripartismul si dialogului social. Organizatia Internationala a Muncii (OIM), fondata in 1919, are o structura tripartita, care aduce împreuna reprezentantii guvernelor, patronatelor si sindicatelor, in conditii egale, pentru a discuta chestiuni legate de munca si politica sociala.
- In Romania, dialogul social tripartit este reglementat si se desfasoara in cadrul urmatoarelor structuri:
Consiliul Economic si Social – organism tripartit, autonom, de interes public, cu rol consultativ in
stabilirea strategiilor si politicilor economice si sociale, in aplanarea starilor conflictuale la nivel de ramura sau la nivel national aparute intre partenerii sociali, precum si in realizarea, promovarea si dezvoltarea dialogului social si a solidaritatii sociale;
Dialogul social tripartit sectorial – se refera la infiintarea, organizarea si functionarea comisiilor de dialog social, care functioneaza la nivelul tuturor ministerelor, fiind constituite din reprezentanti ai ministerului respectiv si ai reprezentantilor confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national;
Dialogul social in plan teritorial, din care fac parte reprezentantii administratiei locale, precum si reprezentantii organizatiilor reprezentative ale partenerilor sociali; la lucrarile acestor comisii pot participa inclusiv reprezentanti ai societatii civile.
Alte structuri tripartite – se constituie ad-hoc, pentru dezbaterea unor probleme cu caracter specific (ex: comisia tripartita interministeriala pentru imbunatatirea mediului de afaceri etc).